پربازدیدترین ها

سرویس: اخبار کوتاه کد خبر: 11116 ۱۱:۰۷ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۳

یادداشت؛

نگاه ملی و امتی شهید رییسی

جبهه استکبار در راستای تامین منافع خود تلاش دارد تا آرمان‌ها، اهداف و اعتقادات ملت ها را با فرهنگ و آرمان های مدنظر خود جایگزین سازد و مسیری را طراحی نماید تا ملت‌ها به مبارزه با این جبهه نپردازند و هیچ تضادی هم میان خودشان و کشورهای غربی احساس نکنند. بر همین اساس شهید رییسی تمام سعی خود را برای «حفظ منافع ملی مردم ایران» و همچنین، «منافع امت اسلامی» به کار گرفت.

نگاه ملی و امتی شهید رییسی

 به گزارش پایگاه خبری تحلیلی ابصارخبر، شهرام محمدی فعال رسانه ای اردبیل نوشت: «ملت» یک واحد بزرگ انسانی است که در یک جغرافیای معین با یک فرهنگ و آگاهی مشترک باهم پیوند یافته اند و همین عامل پیوند، عامل وحدت آنها نیز به شمار می رود. اما، «امت» مجموعه ای از انسان هاست که هدف و مقصد واحدی آنان را گرد هم جمع کرده و مرز میان آنها، مرزی عقیدتی است. تمرکز بر توحید، نبوت و معاد «امت واحده اسلامی» را شکل می دهد و از نظر اسلام، امت مهمترین تقسیم بندی جوامع بشری است. البته به نوعی می توان گفت علاوه بر ملت های مسلمان، هدف غایی، ارزش ها و اهداف مشترک در میان سایر ملت ها نیز آن ها را به سمت وحدت در حرکت فرا می خواند و شاید بتوان تشکیل اتحادیه اروپا در عصر حاضر را نیز در همین راستا، ارزیابی نمود.

اساساً بر مبنای آموزه ها و مبانی دین اسلام و همچنین موازین حقوقی جمهوری اسلامی، نباید تزاحم و تعارض میان منافع ملت و امت به وجود آید، یعنی سیاستگذاری ها و برنامه ریزی های ملی ضمن تامین عزت و منافع ملی، باید در راستای عزت و منافع امت اسلامی نیز باشد. اهمیت این موضوع تا جایی است که در صورت تزاحم و تعارض، منافع امت، ارجحیت پیدا می کند.

شهید سیدابراهیم رییسی پرورش‌یافته‌‌ مکتب اسلام بود و اسلام به‌عنوان فرهنگ عمیق و ریشه‌دار در کشور ما محسوب می‌شود که همواره منجر به تحولات بسیاری شده است. فرهنگ اسلامی به‌عنوان یک فرهنگ مدافع ایران زمین در طول دوران حضور خود در این سرزمین عمل کرده است. عقیده‌های اسلامی‌ موجب می‌شود تا مردم ایران در برابر استکبار و استعمار مقاومت کنند. بنابراین اسلام مکتبی رهایی‌بخش و تضمین‌کننده استحکام سیاسی، فرهنگی و جغرافیایی ایران است لذا، شهید رییسی براساس آموزه‌های این مکتب خواستار استقلال سیاسی، فرهنگی و جغرافیایی ملت‌ها بود. آنچه در دنیای امروز به‌عنوان «وطن‌دوستی» و آنچه به عنوان «یک حرکت نجات‌بخش» مطرح می‌شود، همه در وجود شهید رییسی جمع بود. در واقع، چه از منظر دفاع از ملت ایران و چه از دیدگاه دفاع از اسلام و آرمان‌های اسلامی، رییسی به‌عنوان یکی از شخصیت برجسته ملی و امتی‌ قابل طرح، تحلیل و ارزیابی است. یعنی ملی بودن و امتی بودن هر دو در وجود وی دیده می‌شود و تفکیک این دو از هم امکان‌پذیر نیست. در واقع می توان گفت قله‌های ملی و دینی در وجود یک فرد مسلمان وجود دارد و قابلیت تفکیک‌ ندارد اما باید به فعلیت برسد و بررسی رفتار وکارکردهای شهید رییسی نشان می دهد این قله‌های ملی و دینی در وی به‌عنوان یک مسلمان به فعلیت رسیده بود.

در نگاه شهید رییسی، بحث ملیت و امت اساسا از هم جدا نیست. وی نیز  مثل حاج‌قاسم سلیمانی خود را سرباز مکتب اسلام می دانست و در این مکتب، اساسا سرنوشت مسلمانان از هر قومی و هر ملیتی و در هر منطقه جغرافیایی، به‌عنوان یک امر بسیار مهم مطرح است. هرچند این امت در بخش‌های مختلفی همانند ایران، عراق، سوریه، فلسطین یا ملت های دیگر در حوزه تمدنی اسلام حضور دارند.

در نگاه فراگیر امتی شهید رییسی که در امتداد نگاه امامین انقلاب و حاج قاسم قرار دارد، همه‌ ملت‌های اسلامی و مجموعه آنها، امت اسلامی هستند و در مقابل جبهه استکبار قرار دارد و هر کسی که دشمن امت اسلامی باشد، در جبهه استکبار قرار می‌گیرد. بر همین مبنا ملت‌ها در چنین نگاهی از هم تجزیه‌شده نبوده و پیوسته هستند چرا که نگاه تجزیه‌شده به ملت‌های اسلامی خواست جبهه استکبار است. یعنی دنیای استکبار می‌خواهد ملت ایران را از ملت ترکیه، عراق، سوریه، بحرین، پاکستان و... جدا کند زیرا در حالت تجزیه شده، مقابله با آنها آسان تر می‌شود.  

حال اگر به واسطه نقشه‌ها و توطئه های دشمنان و بی کفایتی یا سرسپردگی برخی حاکمان کشورهای اسلامی، بین این ملت‌ها به نوعی فاصله و جدایی افتاده باشد باید این فاصله‌ها از بین برود و امت به صورت یکپارچه دربیاید. بنابراین چون نگاه امتی بزرگ‌ترین تهدید برای جبهه استکبار به حساب می‌آید، شهید رییسی هم به دنبال همین وحدت اسلامی و ایجاد پیوند برادری و همکاری بین این ملت‌ها و امت  بود.

جبهه استکبار در راستای تامین منافع خود تلاش دارد تا آرمان‌ها، اهداف و اعتقادات ملت ها را با فرهنگ و آرمان های مدنظر خود جایگزین سازد و مسیری را طراحی نماید تا ملت‌ها به مبارزه با این جبهه نپردازند و هیچ تضادی هم میان خودشان و کشورهای غربی احساس نکنند. بر همین اساس شهید رییسی تمام سعی خود را برای «حفظ منافع ملی مردم ایران» و همچنین، «منافع امت اسلامی» به کار گرفت. وی هیچ تضادی میان منافع ملی و منافع امت اسلامی ایجاد نکرد یعنی در مسیری قدم بر‌داشت که منافع ملت ایران از آن حاصل می‌شد و از این روندِ تامین منافع ملی ایرانیان، تضاد با منافع ملی سایر ملت های مسلمان ایجاد نگردید. شهید رییسی اهتمام نمود تا منافع ملی کشورهای مسلمان در تقابل با یکدیگر قرار نگیرد و این مساله جریان استکبار را به وحشت انداخته است. به آن معنا که اگر این مسیر ادامه پیدا کند و منافع ملی، آرمان‌های اسلامی و ملی کشورهای اسلامی در منطقه غرب آسیا و در کل جهان با یکدیگر و ذیل این فرهنگ اسلامی متحد و یکی شود، جبهه بسیار نیرومندی در مقابل استکبار شکل خواهد گرفت که کار آنها را برای مقابله با این جریان بسیار سخت خواهد کرد و باید تمام تلاش‌شان را بکنند تا از اثرگذاری آن جلوگیری کنند. حضور شهید رییسی در مجمع عمومی سازمان ملل و گرفتن قرآن در دست و سخن گفتن از پیام جهانی آن نیز، نشان‌دهنده اهمیت هویت ملت و امت برای ایشان بود.

بر خلاف دیدگاه ها و نگرش های مادی گرایانه که معتقدند «در دنیای سیاست، نه دوست دائمی وجود دارد نه دشمنی دائمی، زیرا تنها چیزی که دائمی است منافع است»، شهید رییسی با اعتقاد عملی به نگاه ملتی و امتی، منافع و عزت ملی را در راستای منافع و آرمان های امت اسلامی طراحی کرده و پیش برد و در سه محور اساسی اقدامات وی قابل احصاست:

اول- حمایت دیپلماتیک و منطقه ای: تعمیق و گسترش روابط با کشورهای اسلامی و ملت ها و کشورهای عضو جبهه مقاومت و پشتیبانی از آرمان فلسطین

دوم- گفتمان سازی و حمایت سیاسی داخلی: ترویج فرهنگ مقاومت و مقابل با روایت های تحریف شده برای کمرنگ نشان دادن حمایت ایران از جبهه مقاومت

سوم- حمایت عملیاتی و راهبردی: تایید اجرای عملیات وعده صادق یک و تقویت زیرساخت های مقاومت از طریق عقد قراردادهای همکاری و سرمایه گذاری بین کشورهای اسلامی و کشورهای عضو جبهه مقاومت  

مجموعه این اقدامات استراتژیک منبعث از نگاه ملی و امتی شهید رییسی به «افزایش قدرت بازدارندگی جبهه مقاومت»، «ارتقای جایگاه ایران در منطقه براساس دیپلماسی فعال و عضویت در سازمان های مهم منطقه ای و جهانی نظیر شانگهای و بریکس» و« تقویت وحدت اسلامی با نزدیکی گروه های مقاومت و همچنینی گروه های فلسطینی» منجر گردید.

 

انتهای خبر/ ج